Какво е Playback театър?

Playback тетърът е създаден през 1975 г. от Джонатан Фокс и Джо Салас в Ню Палц, Ню Йорк, (на снимката в ляво Джо Салас, в дясно Джонатан Фокс) с Цвета Балийска през 2022 г в дома им в Ню Палц, САЩ.

Вижте видео “Какво е playback театър?”

Jo, Jonathan and Tzveta New Paltz 2022

Playback театърът ( „to play it back”- да изиграеш отново), е импровизационен театър, базиран на личните истории на хората от публиката. Той има структура, форма и  ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите и креативността си, за да „върнат обратно” разказаните истории. На живо и спонтанно се изпнълява и музиката към тях. Playback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си – дали ще е участник, главен герой или зрител.

Накъде през 70те години на 20 век група новатори творят театъра на бъдещето 🙂

Playback театърът се различава от нашумелите напоследък представления  на имровизационен принцип. Корените му са в Психодрамата на Джейкъб Морено. Затова, Playback театърът освен, че забавлява – провокира чувства, мисли, асоциации и спомени у зрителя.

Playback представлението е преживяване, което не може да бъде описано – първо, защото всяко представление е уникално и второ, защото всеки участник го преживява по различен начин.

Playback  театър “Тук и сега”-  Театърът на твоята история.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s