Трети Психодрама фестивал в Пловдив

Плейбек театърът се чувства като у дома си при Психодрамата. Нашата група чувстваше същото- уют, приемане, радостно очакване и топло отношение.
Играхме първия ден от общо четири фестивални дни. Имаше не малко хора, които не бяха гледали плейбек представление, дори и на Психодрама фестивал 🙂 имаме още много работа, докато това се промени.
Изиграха се две истории- лични, може би дори болезнени, но общочовешки и всеки от нас разпозна свои вътрешни битки, мисли и чувства, от които го е срам. Присъстваше и болката от предателството. Това представление остана със заглавие “Чакайте, чакайте, забравих колажа!”, което Цвета извика по време на аплодисментите, защото забрави финалната форма “колаж”, (която обобщава това, което се е случило в представлението). И макар след поклона, актьорите все пак го изиграха.
От нашата група само Цвета Балийска, Ина Гергинова и Александър Евтимов останаха до края на фестивала. Представлението беше много добре прието и затова, когато се оказа, че има дупка в програмата Цвета беше помолена да направи още едно представление. Но как- само с една актриса и слава богу- музикант?
На фестивала присъстваха и артисти от “Театър на парче”, плейбек групата с ръководител Мален Маленов. Цвета покани двама от актьорите й- Виктор и Ангелина- да се присъединят, те приеха с радост. Включи се и Бенита Примо- без плейбек опит, но с много артистизъм и талант. Имаха възможност да репетират не повече от един час, а в самия ден на представлението помоли да бъде включен и един млад артист от “Алма Алтер”- Иван. В ролята на музикант, заедно със Шаманчето се включи и Мален Маленов с електрическата си китара. И така- експериментът беше още по- вълнуващ. Резултатът- неочаквано добър. Роди се страхотна музика, имаше много добри попадения при актьорите и най- вече вълнение и желание за среща, за разбиране и за творчество. Ина Бранева подари много докосваща лична история, която завърши със спонтанна групова прегръдка- определено нещо, което се случва за пръв път в нашия опит. Накрая завършихме весело, с танци, за да се подготвим за предстоящото парти.
Третият Психодрама фестивал беше едно добро стъпало към популяризирането на плейбек театъра в България, защото освен, че Playback театър “Тук и сега” се представи там за първи път, се отвори чудесна възможност да работят заедно хора от различни плейбек групи, както и да се включат хора, които просто искат да опитат. Имаше зрители, които искаха да разберат кога могат да гледат пак и споделиха голямото си вълнение от плейбек театъра и в частност- доброто му случване в Пловдив с нашето участие 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s