За нас

Playback театър „Тук и сега” е първата професионална българска playback компания, член на International Playback Theatre Network с над 400 представления в страната и чужбина. “Тук и сега“ ръководят обучителен playback център и провеждат ежегодни курсове, уъркшопи и обучения в София и Варна. Основан е през 2013 г. от Цвета Балийска – актриса, режисьор, психодраматист и преподавател. Тя е и първият представител на България на European Playback Theatre Gathering в Aмстердам – ноември 2014г, обучена от основателя Джонатан Фокс (САЩ). Цвета е единственият българин – Акредитиран playback театрален преподавател (APTT, Center for Playback Theatre, USA), a от 2021 г. е член на борда на директорите на Center for Playback Theatre, USA. Екипът на „Тук и сега“ се състои от професионални актьори, танцьори и музиканти – Цвета Балийска, Цветина Матова, Пламен Петков, Звездомира Георгиева, Константин Кучев, Мария Матрачийска.

 Цвета Балийска – Цвета е актриса, режисьор, продуцент, директор на фестивали,културен менуджър, председател на Сдружение Творци. Акредитиран преподавател по Playback театър към Center for Playback Theatre (USA). Интересува от хората, изкуството и пътя на човешката душа. Дипломирана в няколко специалности (педагогика, драматичен театър, Playback театър и психодрама), които обединява в ежедневната си работа. Тя се гордее, че неин учител е Джонатан Фокс – създателят на театъра, който променя живота й. Цвета създава Playback театър „Тук и сега”, професионално  практикуваща група. Води курсове. От 2010та година ръководи и режисира Театър „Драмеди” и има множество награди от фестивали за представления и индивидуални постижения.

 Константин Кучев – музикант -импровизатор. Чувства се свободен и жив на сцената. За него тя е място за истина, за среща и споделяне на вътрешното ни Аз.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Цветина Матова– актриса, танцьор, педагог

Пламен Петков е актьор на свободна практика, завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ -„Актьорско майсторство за драматичен театър“, випуск 2018, в класа на проф. Маргарита Младенова. От 2019 година е актьор в Playback театър „Тук и сега“- първата професионална компания за Playback театър в България, член на International Playback Theatre Network.
Асистент- режисьор в Театър „Драмеди“.

Дипломант в магистратура „Артистични психо-социални практики и Психодрама“ в Нов Български Университет (НБУ).
Участва в европейски проекти за интеграция и равни шансове за слепи и незрящи хора. Асистент режисьор на авторски спектакъл с незрящи актьори „П(р)огледни“ на Театър „Вижу“ с награди: „Работа в екип“, „Музика“ и „Най- добро представление“ от фестивали за театър в страната. Допълнителни курсове- „Metod acting Сinema masterclass“ със Зорница София, “Advanced Playback Theatre Skills” с Цвета Балийска.
Член на Общото събрание на Сдружение Творци от 2019 година.

История на “Тук и сега”

След дълъг път на обучения, стотици представления и проведени курсове, от 2018 година България има първият си акредитиран playback  театрален преподавател в лицето на Цвета Балийска (Accredited Playback Theatre Trainer към Center for Playback Theatre , USA). България вече присъства на картата като държава, в която се развива playback театър и предлага висококачествени обучения и тренинги.

Цвета Балийска се запознава с част от хората от настоящата Playback компания на репетициите на представлението “Кървава сватба” в Институт Сервантес (реж.Николай Младенов, сезон 2012/2013). Част  от участниците в представлението са Ина Гергинова, Йонко Димитров, Маргарита Христова, Петя Попова, Радослав Йорданов, Яница Атанасова (тогава завършващи артисти от специалност „Танцов театър”). Те, заедно с Цвета бързо разбират, че говорят на един език и че могат да работят добре заедно. Всички се вълнуват освен от театър и от психология. (Цвета се занимава с Психодрама  от 2009г.)

Групата  иска да се развива в независимия театър и да експериментира. Така се стига до идеята да се съберат, за да започнат с  първия проект – Playback театър. Към тях се присъединяват и Пламена Томова, Цветина Матова (от същата специалност) и музикантът-артист Александър Евтимов- Шаманчето.

Началото на 2013г. започват срещите им с публиката. Вълнуващи и плашещи. Стимулиращи и мотивиращи. Всички в групата оценяват заниманията с Playback  театър като изключително обогатяващи и смислени. Всяко представление изисква високо ниво на концентрация, усещане на партньорите и вникване в чувствата на другите. Всеки път е различно и уникално – това е нещо, което не омръзва. С всяко следващо представление стават все по-уверени. И все по- готови да служат.

Лятото на 2013г. Цвета Балийска защитава магистърската си теза – “Playback театърът като тренинг за подготовка на актьора” с отличие. През същата година изиграват 15 представления на различни места, но предимно в +това. Селектирани са за участие във фестивал “Западен парк” (организатор Кредо Бонум) и за Психодрама фестивала в Пловдив (организатор Кентавър арт).

През ноември месец същата година Цвета Балийска посещава Uk&Ireland Playback Theatre Gathering, което разширява контактите на групата и скоро “Тук и сега” става първата българска група член на International Playback Theatre Network.

От първоначалния състав след десетина представления се оттеглят Йонко Димитров и Маргарита Христова. От сезон 2013/14 към групата се присъединява Александър Чобанов, а през 2014г. Пламена Томова напуска и “Тук и сега”, и България, за да последва любовта. Присъединява се невероятният музикант Константин Кучев и групата преминава на следващото ниво на професионализъм.

Компанията участва в проект “Успех” с ателие по спонтанен театър и представление за деца на възраст между 2ри и 4ти клас от четири софийски училища. Участват също на Беглик фест 2014, 2015, 2016; Конгрес на психолозите в България, 2014, Еmpatheast 2014, Пловдив и др., Предизвикателство за социална промяна 2015г; Конференция за демократично Образование, 2016; и много други…

През месец май 2014г. е първото мащабно събитие на театъра – на XV HR конференция в Златни пясъци, организирана от Българска асоциация за управление на хора. А в края на 2014г. Цвета Балийска беше първият български представител на European Playback Theatre Gathering, което разшири контактите на групата и ще я представи на европейското плейбек общество.

Януари 2015г. и август 2017та Цвета беше на тренинги при основателя на Playback театърът Джонатан Фокс и в момента тя е единствената в България, обучена лично от него. Той посети България през 2017та година и обърна специално внимание на “Тук и сега”.

През 2018 година “Тук и сега” претърпява сериозна трансформация, като се разделя на две отделни playback компании. През 2019 година Цвета Балийска и Васил Спасов са първите представители на България на International Playback Theatre Conference в Бангалор, Индия. 

През 2018 и 2019 година си партнирахме с International Оrganization of Migration (IOM) по проект „Театърът на твоята история“ за серия playback ппредставления и уъркшопи за бежанци. От 2021г. до сега реализираме иновативен хибриден спектакъл (с подкрепата на Министерство на културата и НФК) едновременно на живо и онлайн – „Отвъд ограниченията“ в Театър Възраждане. Традиционния BG Playback театрален фестивал 2022 (1-3 април 2022 г.) в Топлоцентрала постави началото на дългосрочно партньорство с Топлоцентрала. Отново в Топлоцентралa oрганизирахме благотворително хибридно представление „Ние казваме „ДА!“ на мира“ в подкрепа на Украйна с българи на живо в публиката и хора от цял свят онлайн през март тази година. През 2022 осъществихме множество събития и продукции сред които заснемане издаване на първата преведена на български книга за playback театър „Пътят на playback театъра“ от
Кайо Мунаката. Работим за децентрализация и осъществяваме редовни турнета във Варна и Бургас. След 5 години обучение там основахме във Варна първата самостоятелна Playback компания извън София. Организирахме онлайн конференция с основателя на playback театъра Джонатан Фокс “Fuzzy meaning and helicopter rides” (12 .06.2021г.) като част от pre- EPTG events. Станахме пионери с първата онлайн конференция European Playback Theatre Gathering 2020 (6-
7.09.2020г) с над 200 участници от цял свят- с участието на Джонатан Фокс- основател на playback театъра и Хана Фокс- директор на Center for Playback Theatre (USA).

“Тук и сега” и сдружение Творци са организатори на European Playback Theatre Gathering от 2017 г., който беше отложен заради пандемията и ще се проведе от 17-20 ноември 2022 г. в Топлоцентрала и хотел Хемус- с 200 участници от цял свят.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s